Door gesprekken, meditaties, visualisaties, creatieve en beeldende middelen, de lichamelijke aanraking en het “zijn” in de natuur, steeds meer begrip en inzicht krijgen in de huidige situatie in dat waar het eigenlijk om gaat, wat je beweegt, wat je moe maakt of juist inspireert.
De eigen levensbeschouwing, waarden, normen, geloof en zingeving vormen een belangrijke basis voor dit veranderingsproces.
De zoektocht, naar betekenis, begrip en zingeving naar dat wat werkelijk van belang is, waardevol is, helpt om tot helderheid te kunnen komen in een bepaalde situatie of bij een ingrijpende gebeurtenis.
Je kunt bijvoorbeeld je levensverhaal vertellen, al wandelend of rijdend langs voor jou bekende en betekenisvolle plekken uit je leven. Dit nodigt uit er zelf opnieuw naar te kijken en te luisteren en om daarin opnieuw de vreugde, verdriet en levensvragen te horen.

Hierdoor kan ruimte ontstaan, inzicht in de situatie, om van daaruit langzaam tot voor jou wenselijke veranderingen te komen.

In een wereld waarin het lijkt of alles maakbaar is en elk pijntje kan verdwijnen door de juiste toepassing of methode te gebruiken, hoorde ik laatst een humoristische uitspraak:
Er komt iemand bij de dokter en vraagt: “Dokter ik heb zo’n vreselijke spirituele pijn onder in mijn rug, ik kan me haast niet meer bewegen, heeft u daar iets voor en wat is de zin daarvan?”

Menu